Terug naar het overzicht

Een profcontract voor een jeugdspeler, vanaf welke leeftijd kan dat?

Verwachte leestijd: 4 minuten

Voetbal is big business. Daarmee vertel ik je niets nieuws. Scouts van over de hele wereld zijn over de hele wereld op zoek naar jong talent, om ze ook zo jong mogelijk vast te leggen. Ook in Nederland. Maar hoe zit dat eigenlijk? Vanaf welke leeftijd mag je als jeugdspeler een profcontract tekenen? En welke voorwaarden gelden er dan? Je leest het in dit artikel.

Het eerste profcontract: vanaf 15 jaar

Nederlandse BVO’s mogen talentvolle spelers op 15-jarige leeftijd hun eerste profcontract aanbieden. Tot 2020 lag deze leeftijdsgrens op 16 jaar. Om hun belangen goed te kunnen behartigen mogen zaakwaarnemers jeugdspelers (nou ja, hun ouders) benaderen vanaf een leeftijd van 14 jaar en 6 maanden.

Profcontract voor een 15-jarige: onder welke voorwaarden?

Het eerste profcontract voor een 15-jarige zal hier in Nederland, anders dan bijvoorbeeld in Engeland, nooit een megacontract zijn. BVO’s hebben namelijk te maken met het Nederlandse arbeidsrecht. En op grond van de Arbeidstijdenwet mag een kind van 15 weliswaar 5 dagen werken, maar hier zit een maximum van 12 uur per week aan. Hierdoor wordt een eerste profcontract ook wel gezien als een bijbaantje. Wel een lucratief bijbaantje, in veel gevallen. De meeste jeugdspelers verdienen namelijk tussen de € 30.000 en € 40.000 per jaar, met uitschieters naar boven.

Welke voorwaarden gelden er nog meer als een BVO een profcontract wil sluiten met een 15-jarige speler?

  • De ouders/wettelijk vertegenwoordigers moeten schriftelijk toestemming geven.
  • Er moet sprake zijn van een schriftelijk contract, voor maximaal 3 jaar.
  • Het contract moet op 30 juni van een jaar eindigen.
  • De geldigheid van het contract mag niet afhankelijk zijn van de uitslag van een (positieve) medische keuring.
  • De jeugdspeler mag in beginsel maximaal 5 dagen per week arbeid voor de club verrichten, met een maximum van 12 uur per week: 2 uur per dag op schooldagen en 8 uur per dag op andere dagen.
  • De club moet in beginsel een onafgebroken rusttijd (dat wil zeggen geen arbeid) van 12 uur per etmaal aan de jeugdspeler garanderen, waarbij voor een schoolweek geldt dat de periode tussen 19.00 uur en 07.00 uur hierbij inbegrepen is.
  • De club moet de arbeid zodanig inrichten dat de jeugdspeler in staat blijft het voor hem of haar geldende onderwijs te volgen.

Daarnaast gelden voor de te betalen vergoeding de bepalingen uit het Reglement Betaald Voetbal of het Reglement Amateurvoetbal.

profcontract

En dan: een internationale transfer?

De belangrijkste reden om spelers al vanaf 15 jaar te kunnen vastleggen, ligt in het feit dat veel Nederlandse clubs hun spelers al op jonge leeftijd naar het buitenland zagen vertrekken. Maar ook als er een contact is getekend met een jeugdspeler, kan het voorkomen dat een buitenlandse club zich meldt voor een internationale transfer.

Nu is een internationale transfer (een overschrijving) voor spelers jonger dan 18 jaar in principe verboden. Hierop geldt wel een aantal uitzonderingen. Zo is een overschrijving - na goedkeuring van de FIFA - wel mogelijk als:

  • De ouders van de speler voor reden buiten het voetbal om verhuizen naar het land waar de nieuwe club is gevestigd. Gaat het om een baan in het buitenland? Dan moet er een werkgeversverklaring of arbeidsovereenkomst worden overlegd. Is er een andere reden? Dan moet daar ook bewijs van worden overlegd. De FIFA toetst deze reden doorgaans zeer streng.
  • Als het gaat om een internationale overschrijving van een speler tussen de 16 en 18 jaar binnen de EU/EER (of van een EU-speler van buiten de EU/EER naar de EU/EER). De nieuwe club moet dan wel aan een aantal minimumvereisten voldoen. Zo moet deze club een gedegen jeugdopleiding hebben. Ook moet de club de jeugdspeler een goede opleiding naast het voetbal en een goede levensstandaard kunnen bieden.
  • Als het gaat om een jeugdspeler die in een grensstreek woont en de nieuwe club maximaal 50 kilometer van de grens is gevestigd én de jeugdspeler maximaal 50 kilometer van die grens woont.

Naast deze reglementaire uitzonderingen zijn er in de praktijk ook nog andere uitzonderingen gemaakt. Bijvoorbeeld voor jeugdspelers die om humanitaire redenen verhuizen of omdat de studie van de minderjarige de primaire reden was om te verhuizen.

Vragen?

Heb je hier vragen over? Of wil je eens sparren over het eerste profcontract van jouw zoon of dochter? Neem dan gerust contact met mij op, ik help je graag.

Terug naar het overzicht

Zoek je een sportrecht advocaat?

Neem contact op met mr. Colin Burger om vrijblijvend jouw juridische vraag of uitdaging te bespreken. Bel 06 47 134 696 of mail naar colin@magnussportslaw.nl